Menu

Stroke Conference Schedule 

AANN's Advances in Stroke Care Conference will inspire you to optimize patient care through exposure to innovative research and leading evidence-based practice in stroke nursing. Our conference is an enviroment built to meet your needs whether you are new to the field or a seasoned professional. This is an opportunity to meet your colleagues from around the country and foster relationships.

View the Stroke Conference Brochure

Schedule

Wednesday, August 21

Registration

5 pm– 7:00 pm

Thursday, August 22

Registration

6:30– 6:30 pm

SCRN Review Course

7:00– 11:00 am

Cynthia Bautista, PhD RN CNRN SCRN CCNS ACNS-BC FNCS

Welcoming Keynote - I’m Not Limping. That’s Swagger! How Shifting Your Perspective Can Dramatically Boost Your Potential

11:00 am– 12:30 pm

Kelsey Tainsh

SCRN Review Course - (Con't)

2:00–  5:20 pm

Cynthia Bautista, PhD RN CNRN SCRN CCNS ACNS-BC FNCS

Concurrent Sessions

2:00- 3:00 pm (60-Minute Sessions, 1 Contact Hour)

(001) If It Can Go Wrong, It Will Go Wrong.....Real Life Chronicles of SAH

Level: Intermediate
Track: Clinical
Tracy Huffstatler, DNP APRN ACNP-BC CCRN

(002) Thrombocytopenia: Impact in Ischemic and Hemorrhagic Stroke

Level: APNU
Track: Clinical
Angela Collins-Yoder, PhD RN CCNS ACNS BC

3:10- 4:10 pm (60-Minute Sessions, 1 Contact Hour)

(003) Stroke and Obesity, the Facts, the Stats, the Plan

Level: Intermediate
Track: Clinical
Mary P. Amatangelo, DNP RN ACNP-BC CCRN CNRN SCRN

(004) An Epidemic: Stroke and Polysubstance Abuse

Level: Intermediate
Track: Clinical
Katherine Archer, APRN

4:20- 5:20 pm (60-Minute Sessions, 1 Contact Hour)

(005) You’re the New Stroke Coordinator! Now what?

Level: Beginner
Track: Program Management
Kathryn Funk, MSN-RN CNRN SCRN

(006) Hitting the Streets: Development of a Comprehensive Community Education Program

Level: Intermediate
Track: Community Education
Ryan Keiler, CNRN

Opening Reception

5:30– 6:30 pm

Friday, August 23

Registration

6:30 am– 6:00 pm

Anatomy Course - 3D Stroke Anatomy and Assessment

8:00– 10:10 am

Linda Littlejohns, MSN RN CNRN FAAN

Concurrent Sessions

8:00- 9:00 am (60-Minute Sessions, 1 Contact Hour)

(007) Are you Sure they are Under the Influence? 

Level: Beginner
Track: Clinical
Michele Glidden, SCRN

(008) Women and Stroke what's the Difference?

Level: Intermediate
Track: Clinical
Mary P. Amatangelo, DNP RN ACNP-BC CCRN CNRN SCRN

9:10- 10:10 am (60-Minute Sessions, 1 Contact Hour)

(009)  Is it a Stroke or Not? —Reversible Cerebral Vasoconstriction Syndrome

Level: Intermediate
Track: Clinical
Kathryn Funk, MSN-RN CNRN SCRN

(010) Stroke Coordinator Boot Camp: Ideas on Offering Education and Answers to Frequently Asked Stroke Questions

Level: Intermediate
Track: Program Management
Alexandra Graves,  ANP AG-ACNP ANVP, Carly Rossi, LCSW,  Candace McAlpine, MSN RN SCRN, Jamee Gatzemeier, BSN RN SCRN,  Michele Patterson, MSN RN APRN-CCNS SCRN and Leigh Allen, MSN RN and Deb Motz, BS MSN RN

Anatomy Course - 3D Stroke Anatomy and Assessment (Con't)

10:25 am– 12:35 pm

Linda Littlejohns, MSN RN CNRN FAAN

Concurrent Sessions

10:25- 11:25 am (60-Minute Sessions, 1 Contact Hour)

(011) The Monroe-Kellie Doctrine Does Not Explain Intracranial Pressure in Stroke

Level: Advanced
Track: Clinical
DaiWai Olson, RN

(012) Unusual Stroke Syndromes: A Video Voyage

Level: Intermediate
Track: Clinical
Rachel Malloy, CNRN RN SCRN

11:35 am- 12:35 pm (60-Minute Sessions, 1 Contact Hour)

(013) Cryptogenic stroke: What is it and What do we do about it?

Level: Advanced
Track: Clinical
Terri Kiernan, ACNP-BC CNRN

(014) NIHSS – Tips, Tricks, and Pearls

Level: Beginner
Track: Clinical
Alexandra Graves, ANP AG-ACNP ANVP and Christy Casper

1:30- 2:30 pm (60-Minute Sessions, 1 Contact Hour)

(015) When Lighting Strikes Twice: A quality improvement project to streamline the care of the acute stroke patient with a left ventricular assist device

Level: Intermediate
Track: Quality
Sharmila Soares-Sardinha , MSN RN CCRN CNRN

(016) Neuroscience Nursing Fellowship: Achieving a Premier Neuroscience Nursing Team at a Major Comprehensive Stroke Center

Level: Intermediate
Track: Clinical
Christopher Boyd, MPA BSN RN and Chenille Jones, MSN CNL

2:40- 3:40 pm (60-Minute Sessions, 1 Contact Hour)

(017) Post-stroke Seizures – What Could We Be Missing?

Level: Beginner
Track: Clinical
Cynthia Bautista, PhD RN CNRN SCRN CCNS ACNS-BC FNCS

(018) Improving Stroke Outcomes in Rural Areas Through Telestroke

Level: Expert
Track: Quality
Roger Halbert, CNRN RN SCRN

3:45- 4:45 pm (60-Minute Sessions, 1 Contact Hour)

(019) Stroke Care: Doing what we do, better!

Level: Beginner
Track: Quality
Rachel Longseth, SCRN,  Alex Graves, ANP AG-ACNP ANVP and Danielle Hagedorn, RN MBA CPHQ

(020) Focus on the Disability, Not the Number-When a Low NIHSS May Not Account for Full Stroke Severity

Level: Intermediate
Track: Clinical
Grace Potter, BSN SCRN RN

4:55- 5:55 pm (60-Minute Sessions, 1 Contact Hour) 

(021) Time to Go, What Do I Need to Know?: Advancing Stroke Patient and Family Understanding by Discharge

Level: Advanced
Track: Quality
Melissa Schmidt, CNRN

(022) Rehabilitation Nursing, Recapturing A Quality of Life Following Stroke

Level: Intermediate
Track: Rehabilitation
Mary Amatangelo, DNP RN ACNP-BC CCRN CNRN  SCRN and Maureen Le Danseur

Saturday, March 24

Registration

7:30 am– 12:00 pm

Concurrent Sessions

8:00- 9:00 am (60-Minute Sessions, 1 Contact Hour)

(023) Bundle Up Your Neuro Patients for Better Outcomes

Level: Intermediate
Track: Rehabilitation
Kody Chumley, MSN RN

(024) Going Where No One Had Gone Before: Achieving and Maintaining the ASR certification as a Freestanding ED

Level: Beginner
Track: Program Management
Kathryn Funk, MSN-RN CNRN SCRN

9:10- 10:10 am (60-Minute Sessions, 1 Contact Hour)

(025) Achy Breaky Heart

Level: Intermediate
Track: Clinical
Erin Conahan

(026) Are you Smarter than a SCRN?

Level: Intermediate
Track: Clinical
Cynthia Bautista, PhD RN CNRN SCRN CCNS ACNS-BC FNCS and Mary Amatangelo, DNP RN ACNP-BC CCRN CNRN  SCRN

10:25- 11:25 am (60-Minute Sessions, 1 Contact Hour)

(027) Implementation of Stroke Pathways to Reduce Length of Stay, Cost, Readmissions, and Mortality

Level: Expert
Track: Program Management
Amy Starosciak

(028) Tips for a Successful Joint Commission Stroke Center Survey

Level: Intermediate
Track: Program Management
Christopher Byrd, MPA BSN RN

11:35 am - 12:35 pm (60-Minute Session, 1 Contact Hour)

(029) Changing Lives Through Effective Stroke Support Groups

Level: Intermediate
Track: Program Management
Brandon Hostler, CNRN RN

(030) Multicenter Stroke Coordinator Collaborative: Improving Care and Partnerships with a Center-to-Center Standardized Communication Process

Level: Intermediate
Track: Clinical
Sandy Mobley, Miriam Silva-Torres, Monte Jenkins, and Aleata Pardi

Continuing Education Credit

The American Association of Neuroscience Nurses is accredited as a provider of continuing nursing education by the American Nurses Credentialing Center’s Commission on Accreditation.

The American Association of Neuroscience Nurses is accredited as a provider of continuing nursing education by the California Board of Registered Nursing (CEP: 13331).

Successful completion: Participants must be registered for the conference and attend the session(s). Attendees can be awarded 1 nursing contact hour for every 60-minute educational session they attend and evaluate. Each participant will receive a username and password to complete an online evaluation. Participants must complete a form for each session they attend and an overall conference evaluation to receive contact hours.

- 10.25 contact hours for evaluating 41 posters (each poster evaluation is worth 0.25 contact hours)
- 21.5 contact hours for concurrent sessions and special lectures (1 contact hour for every 60 minutes)
Total CE: 31.75